Tytuł szefa kuchni

W ramach półrocznego konkursu o „Tytuł Szefa Kuchni” wychowankowie należący do koła kulinarnego „Łasuch” poddawani byli ocenie na każdych zajęciach. Zdobywanie wiedzy o zdrowym odżywianiu czy układanie jadłospisów to jedna z edukacyjnych stron przeprowadzanych zajęć. Umiejętność układania zastawy stołowej, przygotowywania imprez pod względem uwzględniania kosztorysów to kolejny element, z którym wychowankowie musieli się zmierzyć. Praktyczna nauka przygotowywania poszczególnych dań , potraw i wypieków to już dziś umiejętność, którą wychowankowie posiadają. Systematycznie przeprowadzane zajęcia wyłoniły trzech najbardziej utalentowanych chłopców, którzy niejednokrotnie swymi wypiekami czy smakołykami częstowali całą społeczność uczniowską.

Kacper, Szymon i Mariusz w nagrodę wyjechali do restauracji „Turismo” w Myśliborzu, by tam poznać od kuchni, jak wygląda praca kucharza i doświadczyć samemu przygotowywanie profesjonalnej pizzy. Warsztaty kulinarne przygotowane przez właścicieli restauracji również „Central Park Pizza” w Myśliborzu opierały się również na przekazaniu sporej dawki wiedzy nie tylko o historii powstania pizzy, ale również o zawodzie przedsiębiorcy w branży kulinarnej. Takie konkretne porady i wskazówki , realne doświadczenia to nieopisane zajęcia doradztwa zawodowego w praktyce. Przesympatyczni właściciele państwo Krzysztof i Krystyna Madałkiewicz przyjęli nas bardzo gościnnie po czym bogatsi o wiedzę, z pełnymi brzuchami oraz wykonanymi własnoręcznie przez chłopców pizzami wróciliśmy do Ośrodka. Państwu Madałkiewicz serdecznie dziękujemy za zaproszenie i za wkład pracy by ukazać naszym chłopcom, że ciężka i sumienna praca przynosi efekty.

pizza1pizza2pizza3pizza4pizza5pizza6pizza7pizza8pizza9